Brief wetenschappers over effecten gaswinning Waddenzee

De brief is hier te downloaden.

Als groep wetenschappers met jarenlange ervaring in het Waddengebied, maken wij ons zorgen over de onevenwichtige rapportage over de ecologisch impact van bodemdaling door gaswinning. In een recente evaluatie van gaswinning op Ameland wordt een beeld geschetst dat er niet of nauwelijks ecologische impact is van bodemdaling door gaswinning. Dit is een conclusie die wij als onderzoekers aan dit onderwerp niet delen. Er zijn namelijk duidelijke aanwijzingen van ecologische effecten die gepubliceerd zijn in gerenommeerde internationale wetenschappelijke tijdschriften na rigoureuze peer-review. Die studies laten (grote) negatieve consequenties zien voor een aantal natuurwaarden en Natura 2000-soorten, maar dit wordt genegeerd in de huidige rapportage. De overstromingsrisico’s van de nesten van 9 soorten kweldervogels zijn (fors) toegenomen door gaswinning. Dit betekent minder jongen die grootkomen, en voor de scholekster heeft dit al tot een extra 21-23% afname van de Amelandse populatie geleid. Daarnaast is de samenstelling van het wad rond Ameland veranderd. Bodemdieren zoals wadslakjes, nonnetjes en kokkel nemen in het bodemdalingsgebied af t.o.v. de rest van de Waddenzee, en deze bodemdieren zijn ook weer voedsel voor bijvoorbeeld tureluurs, kanoeten en scholeksters. Ook bespreken we fundamentele beperkingen van de huidige manier waarop het monitoren van de ecologische impact van gaswinning monenteel uitgevoerd wordt, welke niet of te weinig onderkend worden in de discussies over gaswinning.

Wij hebben onze brief waarin wij onze kritiek in detail uitleggen gestuurd naar de auditcommisie van de MER die momenteel de gaswinning op Ameland evalueert. We hopen dat deze brief leidt tot een evenwichtiger beeld over de huidige kennis en beperkingen van het bodemdalingsonderzoek. En dat het leidt tot meer bewustwording en erkenning van de al aangetoonde impact van gaswinning in dit UNESCO werelderfgoed.

De brief is geschreven door:

Dr. Martijn van de Pol             – senior onderzoeker James Cook University, Australië 

Dr. Allert Bijleveld                    – senior wetenschapper Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ)

Dr. ir. Eelke Jongejans             –  universitair hoofddocent Radboud Universiteit, Nijmegen

Dr. Bruno J. Ens                        –  gastmedewerker Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ)

Sofie Buesink, MSc                  –  promovendus James Cook University, Australië 

verandering in hoogteligging Ameland

Figuur: Hoogtekaart Ameland aan begin van gaswinning in 1987 en over een eeuw (2125). Nesten op witte lokaties overstromen elk broedseizoen, nesten op groene locaties zijn veilig voor overstromingen. De stippen geven aan waar scholeksters op de kwelder broeden. We zien dat vooral de plekken waar scholekster broeden sterk in hoogte zullen afnemen door gaswinning en zeespiegelstijging. De cirkel op de noord-oost punt van Ameland is de boorlocatie van de NAM. Bron van de Pol et al. 2024 Nature Climate Change 14, pages 839–844